In het Sociaal Akkoord hebben werkgeversorganisaties en overheid afgesproken dat ze de komende tien jaar 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking creëren. Dat is onderdeel van de Participatiewet, die sinds 1 januari 2015 geldt. De marktsector neemt 100.000 banen voor haar rekening, de overheid 25.000 banen.
Regeerakkoord met verplichting minimum aantal mensen met arbeidsbeperking per bedrijf
Sociaal Akkoord: van verplicht naar vrijwillig 125.000 banen
Eerste officiële tussenmeting
Quotum zou in werking kunnen treden
125.000 mensen met een beperking aan de slag: een echte inclusieve arbeidsmarkt!i
@aartgaag
Aanjager Op naar de 100.000 banen
Haalt overal vandaan informatie over de arbeidsmarkt, handige tools en goede voorbeelden
@cpoortenaar
Algemeen directeur USG Restart
Intermediair op de arbeidsmarkt met warm hart voor mensen met een beperking
@cedris
Landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie
Op de hoogte van de laatste regelgeving, tweet vaak over bijeenkomsten en kamerdebatten
Voorvechter van een inclusieve arbeidsmarkt vanuit het perspectief van de werknemer
Wijst de weg naar zeer praktische handreikingen en tips en leuke bijeenkomsten
Elke medewerker met een beperking is voor een bepaald percentage productief. Voor het resterende deel is er loonkostensubsidie. Ook kosten voor werkplekaanpassing en begeleiding krijgt u vergoed. En met de no-riskpolis is eventuele uitval goed verzekerd.
Er zijn volop mensen die u door dit doolhof kunnen helpen! Vraag na welke regelingen er zijn bij het werkgeversservicepunt. Ook zijn er publieke en private partijen die u graag ondersteunen bij de aanvraag.
Laat u verrassen door de veelzijdigheid van de mensen uit de doelgroep! Voor elke praktijksituatie is een match. Van hoogopgeleide mensen met een fysieke beperking, tot mensen die zich graag uitleven in repeterend werk of u in de watten leggen in de catering. Bezoek bijvoorbeeld eens een meet & greet om kandidaten persoonlijk te leren kennen.
Het kan altijd voorkomen dat een nieuwe medewerker niet in uw organisatie past, of die nu een beperking heeft of niet. Met een zorgvuldige voorbereiding, draagvlak op de werkvloer en goede begeleiding van uw nieuwe medewerker maakt u een volgende match zeker een succes. Maak gebruik van de ondersteuning die organisaties rondom de Banenafspraak bieden!
Kijk eens met andere ogen naar uw werkvloer. Welke taken blijven nu altijd liggen, en kunnen goed door iemand met een beperking gedaan worden? Het vermindert de werkdruk in uw team en biedt uw nieuwe werknemer een unieke kans!