Hittech Bihca

Hittech Bihca, een technisch bedrijf uit Winsterswijk is gespecialiseerd in het fijnmechanisch bewerken van high-performance materialen. Het is onderdeel van de Hittech Groep. Die werd ooit opgericht vanuit Hoogovens, maar is inmiddels al weer jaren zelfstandig.

Op de locatie in Winterswijk werken 62 mensen, voornamelijk in de werkplaats, maar daarnaast ook projectleiders, werkvoorbereiders, inkopers en een directeur: Koen Mentink. “Wij doen heel nauwkeurig werk,” zegt Mentink. “Het is geen kwestie van zomaar wat materiaal in de machine schuiven. Het materiaal reageert steeds anders, dat moet je aanvoelen.” Daarom leidt Hittech Bihca, samen met een regionale scholengemeenschap, het eigen personeel hoofdzakelijk op. Het lesprogramma is zoveel mogelijk geënt op de dagelijkse praktijk, zodat opleiding en werk goed op elkaar aansluiten. De ervaren collega’s zorgen daarnaast voor begeleiding ‘on the job’. “Veel van onze mensen zijn al lang in dienst, die hebben alles al gezien en zorgen ervoor dat de nieuwe aanwas snel mee kan draaien.”

Hockey

Op een willekeurige zaterdagochtend stond Mentink langs de lijn bij het hockeyteam van zijn dochters. Een andere vader hem vertelde over een project bij de sportschool. Daar werden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer klaargestoomd voor het werkzame leven, maar nu werden er ook nog werkgevers gezocht die voor arbeidsplaatsen konden zorgen. “Ik vond het een mooi project en ik vind het belangrijk om als werkgever ook lokaal betrokken te zijn. Onze opdrachtgevers verwachten ook inspanningen van ons op het gebied van social return. Daarom hebben we ons aangemeld. Maar vervolgens bleek het nog flink lastig om geschikte kandidaten te vinden.” Inmiddels zijn er een aantal voor Hittech Bihca actief. “Ze werken op verschillende afdelingen door het bedrijf heen, van bedrijfsbureau tot assemblage. Sommige functies zijn via jobcarving geschikt gemaakt, andere mensen uit de doelgroep vervullen een reguliere functie.”

Stempels

Volgens Mentink is het goed gelukt om de mensen uit de doelgroep te integreren in het bedrijf. Dat komt ook, zo denkt de directeur, omdat Hittech Bihca er verder weinig woorden aan vuil maakt. “Ik vind dat mensen in Nederland veel te snel in een hokje worden gestopt. Dat geeft mensen alleen maar een minderwaardigheidscomplex. Iedereen heeft wel ergens last van, iedereen heeft een gebruiksaanwijzing. Onze leidinggevenden weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Er is ook niet kenbaar gemaakt dat ze uit de doelgroep komen. Door te melden dat ze een stempel hebben, zouden anderen er juist de focus op leggen. Om te voorkomen dat de collega’s uit de doelgroep op een negatieve manier bejegend worden, behandelen en begeleiden we ze net als ieder ander. Ze zijn immers ook gewoon net als ieder ander.”

UWV

Het verbaasde Mentink wel dat het zo lastig was om geschikte kandidaten te vinden. Vooral ook omdat Hittech Bihca dus bereid en in staat was om de vacatures op de capaciteiten van de nieuwe medewerkers af te stemmen.”Ik krijg er eerlijk gezegd niet helemaal de vinger achter wat het probleem was. In elk geval ben ik zeer te spreken over de samenwerking met het UWV. Onze accountmanager neemt ons veel werk uit handen. Als we tegen een probleem aanlopen, pakt hij het meteen op. Qua regelgeving vind ik het wel allemaal een beetje moeilijk gemaakt, bijvoorbeeld met loonwaardes en dat soort dingen. Volgens mij zijn er wel eenvoudiger manieren die ervoor zouden zorgen dat meer werkgevers de doelgroep een kans willen geven. Je kunt het als overheid wel opleggen met een quotum, maar dan moet je er vervolgens wel voor zorgen dat werkgevers op een soepele manier aan de eisen kunnen voldoen.”

Waar wil je nu heen?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Contact

Verstuur