De subsidioloog: steun en toeverlaat voor de inclusieve werkgevers in spe

Een woud aan regels, plichten en diverse subsidies maakt dat werkgevers de stap naar inclusief ondernemen niet heel makkelijk zetten. Dan komt de subsidioloog om de hoek kijken. Hij maakt de Banenafspraak, op maat, inzichtelijk.

Ronald van Ammers is officieel senior adviseur werkgeversdiensten bij WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord. Maar inmiddels staat hij beter bekend als ‘de subsidioloog’. Hij ontzorgt en ondersteunt werkgevers bij het aanvragen van subsidies en maakt een kant en klare berekening als zij iemand willen aannemen met een arbeidsbeperking. Deze dienst is één van de succesfactoren van de Banenafspraak in Noord-Holland Noord.

WerkgeversServicepunt (WSP) Noord-Holland Noord

Tussen school en ondernemer

Als subsidioloog is Van Ammers in feite de schakel tussen werkgevers en organisaties die mensen met een arbeidsbeperking aan het werk willen helpen. Zoals gemeenten, UWV, uitzendbureaus en in het bijzonder scholen van het Praktijkonderwijs en het Speciaal Onderwijs. Zodra een leerling van school uitstroomt naar een werkgever, kunnen de stagebegeleiders een beroep doen op van Ammers voor “technische” ondersteuning.

 Hij vertelt: “De stagebegeleiders die belast zijn met het uitplaatsen van de schoolverlaters krijgen te maken met een woud aan wet- en regelgeving in het kader van de Participatiewet, Wet Banenafspraak, Wet Werk en Zekerheid. Zij moeten van goede huize komen om het juiste verhaal aan de werkgever te kunnen vertellen. Vragen over het doelgroepregister, Praktijkroute, de no-riskpolis, loonkostensubsidie, premiekorting komen aan de orde en ook een globale berekening wat de nieuwe kracht gaat kosten wordt zeer op prijs gesteld.”

“Ondernemers willen praten met iemand van vlees en bloed, die de persoonlijke situatie in kaart brengt. De lijnen zijn kort, ik word regelmatig gebeld door werkgevers die ergens tegenaan lopen of een nieuwe werknemer in dienst willen nemen.”

Ronald van Ammers

Korte lijn met werkgever

Van Ammers legt in een persoonlijk gesprek aan de werkgever uit hoe de subsidies en regelingen kunnen worden ingezet. En dat wordt volgens hem enorm op prijs gesteld: “Ondernemers willen praten met iemand van vlees en bloed, die de persoonlijke situatie in kaart brengt. De lijnen zijn kort, ik word regelmatig gebeld door werkgevers die ergens tegenaan lopen of een nieuwe werknemer in dienst willen nemen.”
“Het is steeds maatwerk. De ene keer zit ik op het hoofdkantoor van supermarktketen DEEN, de andere keer sta ik bij een pieperboer tussen de Opperdoezer ronden (aardappelras, red.) of kom ik bij een ZZP’er die een metselbedrijfje heeft en zijn zoon in dienst wil nemen. En het komt regelmatig voor dat ik aansluitend ook nog de boekhouder informeer, omdat die over de cijfers gaat.”

‘Oh is dat alles’

En hoe ingewikkeld alle regels ook lijken, als ik klaar ben met mijn verhaal hoor ik vaak de opmerking ‘oh is dat alles’. En dat is wat we willen, de drempel wegnemen en de werkgevers op het juiste pad krijgen.”

Grote ondernemingen, maar ook ZZP’ers

Het werk van de subsidioloog is en blijft hard nodig, zegt Van Ammers “Elk jaar verlaten in onze regio alleen al circa 550 leerlingen de scholen waarbij het merendeel na het succesvol doorlopen van een stage regulier in dienst treedt bij hun stagebedrijf. En de vraag naar goede begeleiding blijft ook toenemen.”

Al sinds 2010 komt Van Ammers bij praktijkscholen over de vloer. En al snel daarna ging hij ook als “de man van UWV” mee richting werkgevers voor technische ondersteuning op het gebied van de subsidies en regelingen. “Het resulteerde allemaal in een grote diversiteit aan bedrijfsbezoeken waar ik een bestseller over kan schrijven.”

Hij vervolgt: “Ook mijn ervaring in de uitzendbranche kwam goed van pas. Veel jongeren treden direct in dienst bij werkgevers, maar in sommige gevallen is een detachering gewenst en wordt erop dit vlak ook ondersteuning geboden.”

Subsidiecalculator

Van Ammers heeft ook de subsidiecalculator ontworpen. Met het invullen van een aantal vragen, kan men in één oogopslag zien voor welke subsidies en regelingen de toekomstige werkgever in aanmerking zou kunnen komen inclusief de bedragen en de instanties waar men moet zijn voor de aanvraag. Inmiddels is dit uitgewerkt tot een toegankelijke website die voor iedereen kosteloos is te raadplegen www.subsidiecalculator.nl Zodra nieuwe regelingen worden geïntroduceerd of ophouden te bestaan, worden deze wijzigingen direct doorgevoerd in de subsidiecalculator.

De jarenlange investering in het opzetten en onderhouden van dit netwerk én de subsidiecalculator heeft geresulteerd in uitstekende resultaten met betrekking tot de Wet Banenafspraak.

“Om de groeiende vraag in onze regio het hoofd te kunnen bieden, zijn er onlangs 6 medewerkers van de gemeenten opgeleid tot subsidioloog met als doel om de scholen en werkgevers nog beter van dienst te kunnen zijn. 
Fantastisch en dankbaar werk waardoor heel veel (kwetsbare) jongeren uit onder andere het doelgroepregister aan het werk kunnen worden geholpen.”

Klik op onderstaande afbeelding om naar www.subsidiecalculator.nl te gaan

Subsidiecalculator

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Contact

Verstuur