Donkergroen: de lat steeds hoger leggen

Groenvoorzieningsbedrijf Donkergroen heeft circa 500 mensen in vaste dienst. Daarnaast, vertelt P&O-manager Gerard Veugelers, werken er ook nog eens structureel 150 mensen met een arbeidsbeperking voor het bedrijf.

Verreweg het grootste deel van deze 150 mensen is via zogenaamde groepsdetacheringen vanuit SW-bedrijven aan Donkergroen verbonden. Omdat het groenvoorzieningsbedrijf landelijk actief is, het bedrijf met hoofdkantoor in Sneek heeft 18 vestigingen, onderhouden Veugelers en zijn collega’s contacten met veel verschillende SW-bedrijven. “Sommige SW-bedrijven zien meer in het werken met groepsdetacheringen dan andere. Dat verklaart deels waarom op niet al onze vestigingen evenveel met een afstand tot de arbeidsmarkt actief zijn. Maar onze focus voor de komende jaren is erop gericht op alle vestigingen even inclusief te worden. Dit is een van de MVO doelstellingen van Donkergroen, zoals verwoord in de nieuwe de nieuwe strategische koers.”

Goede mix

Het bedrijf heeft al een PSO-3 erkenning, maar legt de lat dus hoger. Men wil zorgen dat er nog meer mensen met een arbeidsbeperking een kans krijgen bij het groenbedrijf. “We zoeken daarbij wel naar een goede mix. Als de instroom te massaal wordt, is het lastig om de cultuur en bedrijfsmatige aanpak goed over te brengen. Moeten we te kleine groepjes plaatsen, is het weer moeilijk om voor goede begeleiding te zorgen. En die is juist zo belangrijk, zeker in de transitiefase. We hebben het over een groep die niet gewend is voor een commercieel bedrijf te werken. Dat vinden ze misschien ook wel spannend. Daarom kiezen we voor een gedoseerde aanpak, waarbij we mensen langzaam de gelegenheid geven te wennen aan onze manier van werken. Dat kost misschien wat tijd, maar is tegelijkertijd wel het geheim van het succes. Geef ze de tijd en ze bloeien helemaal op. Een groep van 10 tot 20 mensen tegelijkertijd is wat ons betreft het doel.”

Structureel integreren

Het leveren van goede prestaties is een voorwaarde voor iedereen die bij Donkergroen wil werken, SW’er of niet. En wie een positieve, enthousiaste houding meebrengt, mag zich ook verheugen op een goede begeleiding. Leidinggevenden krijgen uitgebreide trainingen over de omgang met medewerkers met een beperking. “Zo proberen we ze de juiste handvatten te geven om ook deze groep goed aan te kunnen sturen. Natuurlijk hebben sommige collega’s wat drempelvrees, maar het enthousiasme om met deze doelgroep te werken is eigenlijk heel groot en over de jaren steeds gegroeid. Gelukkig maar. Wij vinden het echt belangrijk dat de SW’ers structureel in onze teams geïntegreerd zijn. Dat is motiverend voor de doelgroep en maakt het lonend voor ons om in deze groep te investeren. Zo creëer je zekerheid en continuïteit en is de integratie optimaal.”

Toegevoegde waarde

Het businessmodel van Donkergroen is gebaseerd op de gedachte dat het bedrijf niet extra hoeft te verdienen aan de inzet van de SW-ers, maar er ook niet op toe wil leggen. “Dat lukt grosso modo wel, want bij groepsdetacheringen kun je mensen die boven verwachting presteren wel wegstrepen tegen degenen die net iets minder productief zijn. De begeleiding kost echt wel tijd, dat is belangrijk om te onthouden. Maar aan de andere kant helpt deze doelgroep ons ook om een compleet palet aan dienstverlening aan te kunnen bieden. In de meeste gevallen doen ze het net iets makkelijker werk, waardoor de andere collega’s zich op hun specialisme kunnen richten. Zo lukt het ons om een toegevoegde waarde te bieden aan de klanten. Die waarderen dat ook. Dat krijgen we regelmatig te horen.”

Waar wil je nu heen?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Contact

Verstuur